Nieuwsflits Vastgoed & Overheid maart 2018

mr. F. (Femke) van der Heijden

Vastgoed

10 - 03 - 2018

 

Ontwerpbestemmingsplan “Winkeldiversiteit Centrum”

Per 8 maart jl. ligt het ontwerpbestemmingsplan “Winkeldiversiteit Centrum” ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan is in navolging van het voorbereidingsbesluit van 5 oktober jl. opgesteld.

Net als in het voorbereidingsbesluit worden in het ontwerpbestemmingsplan de zogenaamde mengformule, eetwinkels en diverse functies gericht op toeristen verboden. Met het ontwerpbestemmingsplan worden diverse bestaande bestemmingsplannen gewijzigd (zie paragraaf 1.3 van de toelichting op het ontwerpbestemmingsplan).

In de regels van het ontwerpbestemmingsplan zijn specifieke locaties opgenomen waar wel functies gericht op toeristen dan wel eetwinkels zijn toegestaan. Het is verstandig deze locaties te bestuderen en zo nodig een zienswijze in te dienen indien in de betreffende artikelen ten onrechte een locatie ontbreekt.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage. Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan worden ingediend.

Via deze link vindt u het ontwerpbestemmingsplan:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?tabFilter=JURIDISCH

Vergunning van rechtswege 

Op 7 maart jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een interessante uitspraak gedaan over de zogenaamde “verkapte” aanvraag om omgevingsvergunning (ecli:nl:rvs:2018:754).

Ook indien in een brief om planologische medewerking wordt verzocht en niet een aanvraag via het Omgevingsloket wordt ingediend, kan sprake zijn van een aanvraag waarop binnen 8 weken moet zijn beslist indien de reguliere procedure van toepassing is.

In de afgelopen periode heeft de Afdeling een aantal uitspraken gedaan waarin voormelde brieven minder snel als een aanvraag zijn aangemerkt. De uitspraak van 7 maart jl. is in lijn met die jurisprudentie. Zo is volgens de Afdeling het volgende van belang bij de beoordeling of sprake is van een aanvraag (zie r.o. 3.4 van de uitspraak):

  • eenduidig en ondubbelzinnig dient kenbaar gemaakt te worden dat beoogd wordt een aanvraag om omgevingsvergunning in te dienen;
  • het plan moet concreet en nader omschreven zijn;
  • een deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening wordt geacht op de hoogte te zijn van de reguliere wijze om een aanvraag om omgevingsvergunning in te dienen (via het Omgevingsloket of met gebruikmaking van het formulier als bedoeld in artikel 4.2 lid 1 Bor).

Gelet op het voorgaande, is het steeds lastiger een “verkapte” aanvraag om omgevingsvergunning in te dienen.

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.

Cliënten reviews