Nieuwsflits Vastgoed & Overheid december 2017 en januari 2018

mr. F. (Femke) van der Heijden

Vastgoed

10 - 01 - 2018

 

Aanpassing Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 per 1 januari 2018

Per 1 januari jl. is de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 opnieuw gewijzigd. De wijzigingen hebben betrekking op de woonruimteverdeling (hoofdstuk 2 van de Huisvestingsverordening).  Via deze link vindt u meer informatie over de wijziging:

https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/ruimte-economie/wonen/woonbeleid/regels-verordeningen/amsterdam-2016

Amsterdam verkort termijn vakantieverhuur naar 30 dagen

Per 1 januari 2019 wordt de termijn voor vakantieverhuur in Amsterdam van 60 dagen verkort naar 30 dagen. Dat hebben B&W besloten na een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Meer informatie hierover vindt u op de website van de gemeente Amsterdam:

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/vakantieverhuur

Brief van een ambtenaar is een besluit

Op 20 december 2017 (ecli:nl:rvs:2017:3514) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een interessante uitspraak gedaan over de status van een brief van een ambtenaar. Ondanks het feit dat de brief niet was ondertekend namens B&W, de betreffende ambtenaar niet bevoegd was een dergelijk besluit te nemen en een rechtsmiddelenclausule bij het besluit ontbrak, oordeelde eerst de rechtbank in beroep en later de Afdeling in hoger beroep dat de brief toch als een besluit in de zin van artikel 1:3 Awb moet worden aangemerkt.

Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen in haar uitspraak van 22 januari 2014 (ecli:nl:rvs:2014:99), heeft een beslissing rechtsgevolg, indien zij er op is gericht een bevoegdheid, recht of verplichting voor een of meer anderen te doen ontstaan of teniet te doen, dan wel de juridische status van een persoon of een zaak vast te stellen.

Volgens de Afdeling wordt in de betreffende brief concreet en ondubbelzinnig op de aanvraag om omgevingsvergunning voor afwijken van het geldende bestemmingsplan beslist. Dat de verplichte rechtsmiddelenclausule ontbreekt, is volgens de Afdeling niet doorslaggevend voor de vraag of sprake is van een besluit. Ook het aan het besluit klevende bevoegdheidsgebrek doet daar niet aan af. Dat is volgens de Afdeling bovendien iets dat kan worden hersteld in de beslissing op bezwaar.

Bij twijfel over de status van een brief is het – gelet op deze uitspraak – verstandig toch bezwaar te maken. Het is immers beter niet-ontvankelijk te worden verklaard omdat een brief geen besluit is, dan dat een als een besluit aan te merken brief onherroepelijk wordt.

De link naar de uitspraak vindt u hier:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2017:3514&showbutton=true&keyword=ecli%3anl%3arvs%3a2017%3a3514

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.

Cliënten reviews