Nieuwsflits Vastgoed & Overheid april 2016

mr. F. (Femke) van der Heijden

Vastgoed

10 - 04 - 2016

 

Eerste ontwerp aanvullingswetten bij de Omgevingswet in consultatie

Op de dag dat de Eerste Kamer met ruime meerderheid instemde met de Omgevingswet, zijn ook de eerste twee ontwerp aanvullingswetten in consultatie gegaan.

Met ingang van 22 maart jl. liggen tot 17 mei a.s. de volgende ontwerp aanvullingswetten ter inzage:

  • de ontwerp aanvullingswet geluid (ter vervanging van de huidige Wet geluidhinder en het huidige H11 van de Wet milieubeheer); en
  • de ontwerp aanvullingswet bodem (ter vervanging van de huidige Wet bodembescherming).

Meer informatie over de internetconsultatie van deze concept aanvullingswetten is te vinden via de volgende links:

https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_geluid
https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_bodem

In aanvulling op deze concept aanvullingswetten zullen ook nog ontwerpen voor de aanvullingswet natuur, de aanvullingswet grond en de aanvullingswet ammoniak en veehouderij in consultatie gaan.

Let op dat je als verhuurder geen overtreder bent!

In de nieuwsflits van februari jl. wees ik al op het risico dat je als eigenaar/verhuurder van een object tevens als overtreder kunt worden aangemerkt indien de huurder het object in strijd met het geldende bestemmingsplan gebruikt. Ik wees toen op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 23 september 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:2970).

Op 30 maart jl. heeft de Afdeling zich opnieuw over een dergelijke kwestie gebogen (ECLI:NL:RVS:2016:849). De Afdeling herhaalt haar standaardoverweging in deze dat “van de eigenaar van een pand die dat verhuurt, mag worden gevergd dat hij zich tot op zekere hoogte informeert over het gebruik dat van het door hem verhuurde pand wordt gemaakt” en dat de eigenaar aannemelijk dient te maken dat hij niet wist en niet kon weten dat het pand aldus werd gebruikt.

In dit geval werd een pension in strijd met het bestemmingsplan permanent bewoond. Het argument van de verhuurder dat op grond van de huurovereenkomst bewijs moet worden overgelegd van een hoofdverblijf elders, kan haar niet baten omdat zij had nagelaten die bewijsstukken van het hoofdverblijf elders over te leggen. Ook het recht op privacy van de huurder kan de verhuurder niet baten. De Afdeling overweegt opnieuw dat het recht op privacy van een huurder niet in de weg behoeft te staan aan het kunnen controleren van het gebruik van het eigendom van de verhuurder.

Het is en blijft als verhuurder dan ook van groot belang regelmatig te controleren of een verhuurd object in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan wordt gebruikt en bewijs van die controles te bewaren.

De wet VTH is op 14 april jl. in werking getreden

Op 14 april jl. is de wet Verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in werking getreden. Deze wet van 9 december 2015 wijzigt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht door paragraaf 5.2 van de Wabo te vervangen (de artikelen 5.3 tot en met 5.9) en een nieuw artikel 5.11 toe te voegen aan paragraaf 5.3 van de Wabo.

Het doel van de wet VTH is kwaliteitsbevordering en samenwerking bij de uitvoering en handhaving van het omgevingsrecht. Zo wordt onder meer het basistakenpakket van de 29 omgevingsdiensten in Nederland wettelijk vastgelegd en worden gemeenten verplicht een verordening vast te stellen met regels over de uitvoering en handhaving van de taken die in opdracht van burgemeester en wethouders worden uitgevoerd (artikel 5.4 lid 1 sub b Wabo). De verordening dient een goede kwaliteit van de uitvoering en handhaving van het bepaalde bij of krachtens de betrokken wetten door omgevingsdiensten te waarborgen.

De VNG en het IPO hebben reeds een modelverordening kwaliteit VTH opgesteld. Deze is te bekijken via deze link:

https://vng.nl/onderwerpenindex/milieu-en-mobiliteit/vergunningverlening-toezicht-en-handhaving/brieven/modelverordening-kwaliteit-vergunningverlening-toezicht-en-handhaving-vth

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.

Cliënten reviews