Nieuwsflits Omgevingsrecht april 2019

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 04 - 2019

 

“Verkapte” aanvraag om omgevingsvergunning is niet meer mogelijk

In de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna verder te noemen: de “Afdeling”) van 20 maart 2019 heeft de Afdeling zich uitgelaten over de zogenaamde “verkapte” aanvraag om een omgevingsvergunning. Een “verkapte” aanvraag om omgevingsvergunning is een aanvraag voor de activiteit bouwen en/of de activiteit gebruik in strijd met het bestemmingsplan die in algemene bewoordingen in een brief aan het bestuursorgaan is opgenomen over een ander besluit (bijvoorbeeld een handhavingsbesluit).

Ondanks het feit dat de indiening van een aanvraag vormvrij is en een aanvraag om omgevingsvergunning niet perse langs elektronische weg of met gebruikmaking van het formulier ingediend dient te worden, oordeelt de Afdeling als volgt:

“De Afdeling zal vanaf nu oordelen dat een verzoek om omgevingsvergunning dat op andere wijze is gedaan, alleen dan een aanvraag als bedoeld in artikel 1:3, derde lid, van de Awb is, als voor het bestuursorgaan meteen duidelijk is of kan zijn dat een aanvraag is gedaan. Het dient daarbij altijd te gaan om een zelfstandig stuk. Alleen bij een dergelijke evidente aanvraag kan dus een omgevingsvergunning van rechtswege zijn gegeven. Dit oordeel heeft geen gevolgen voor omgevingsvergunningen van rechtswege die reeds bekend zijn gemaakt met toepassing van artikel 4:20c van de Awb en waarbij de termijn om beroep in te stellen ongebruikt is verstreken. Evenmin heeft dit oordeel gevolgen voor een besluit, waartegen wel rechtsmiddelen zijn aangewend, en waarop een uitspraak is gevolgd die in rechte onaantastbaar is geworden.”

De Afdeling heeft dit oordeel inmiddels bevestigd in een zevental uitspraken na 20 maart jl.

Proces tot inwerkingtreding Omgevingswet 1 januari 2012

Minister Ollongren heeft de Eerste Kamer op 25 april jl. per brief geïnformeerd over het proces tot inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021.

Zij geeft onder meer het volgende in die brief aan:

“De Omgevingswet en de vier AMvB’s zijn in uw Kamer behandeld en zijn inmiddels gepubliceerd in het Staatsblad. Het jaar 2019 staat in het teken van de parlementaire behandeling van de invoerings- en aanvullingsregelgeving. De voorstellen voor de Invoeringswet en de Aanvullingswet bodem liggen al bij uw Kamer. De voorstellen voor het Invoeringsbesluit en het Aanvullingsbesluit bodem volgen nog voor de zomer. Afhankelijk van de behandeling in de Tweede kamer hoop ik dat voor het zomerreces de voorstellen voor de Aanvullingswetten natuur, geluid en grondeigendom uw Kamer kunnen bereiken. Het streven is het voorstel voor het Aanvullingsbesluit natuur voor de zomer voor te hangen. Na de zomer volgen de voorstellen voor de Aanvullingsbesluiten geluid en grondeigendom.”

De inwerkingtreding van de Omgevingswet en de daarmee samenhangende regelgeving wordt steeds concreter en komt steeds dichter bij.

Meer informatie over het wetgevingstraject bij de Eerste Kamer vindt u via deze link:

https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34986_invoeringswet_omgevingswet

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews