Nieuwsflits Omgevingsrecht juli/augustus 2019

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 08 - 2019

 

Vergroting bebouwde oppervlakte of het bouwvolume

Op 7 augustus jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State weer een duidelijke uitspraak gedaan over de vergroting van de “bebouwde oppervlakte en het bouwvolume” in de zin van artikel 4, aanhef en onderdeel 9, van bijlage II van het Bor.

In die uitspraak oordeelt de Afdeling als volgt:

De tekst van artikel 4, aanhef en onderdeel 9, van bijlage II van het Bor staat op zich niet in de weg aan het samenvoegen van twee panden, mits de bebouwde oppervlakte en het bouwvolume niet worden vergroot.

Onder de bebouwde oppervlakte en het bouwvolume in de zin van deze bepaling wordt de omvang van het gebouwde verstaan (vergelijk de uitspraak van de Afdeling van 24 mei 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1345, onder 10.2.) Niet relevant is of de omvang van het gebruik naar oppervlakte of inhoud wijzigt. Vergroting van de bebouwde oppervlakte of het bouwvolume als bedoeld in artikel 4, aanhef en onderdeel 9, van bijlage II van het Bor heeft dan ook slechts betrekking op een toename van de fysieke bebouwing.”

Hier vindt u de link naar de uitspraak:

https://lnkd.in/dGuYfnX

Voorbereidingsbesluit Willemspark – Vondelpark 2019 genomen en in werking getreden

Op 12 juli jl. heeft de gemeenteraad van Amsterdam een voorbereidingsbesluit genomen voor het plangebied “Willemspark – Vondelpark 2019”.

Voor dat gebied was per 21 februari jl. een ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Vermoedelijk kan het bestemmingsplan niet tijdig worden vastgesteld zodat de aanhoudingsplicht als gevolg van het ontwerpbestemmingsplan komt te vervallen.

Met dit voorbereidingsbesluit is op grond van artikel 3.3 Wabo een nieuwe aanhoudingsplicht ontstaan voor bouwen en het uitvoeren van werken of werkzaamheden.

Via deze link vindt u meer informatie over dit voorbereidingsbesluit: https://lnkd.in/dVkfuEU

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews