Nieuwsflits Omgevingsrecht oktober 2019

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 10 - 2019

 

Wanneer is een bedrijfswoning noodzakelijk? 

Op 9 oktober jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan over de noodzaak van een bedrijfswoning (ecli:nl:rvs:2019:3412).

In het vigerende bestemmingsplan is ter plaatse een bedrijfswoning toegestaan. Uit de definitiebepaling van “bedrijfswoning” volgt dat deze noodzakelijk moet zijn. De gemeente stelt dat de noodzaak niet is aangetoond.

De rechtbank volgt het standpunt van de gemeente in beroep, maar de Afdeling in hoger beroep niet. Daartoe overweegt de Afdeling conform eerdere uitspraken dat van belang is of de bedrijfsprocessen ter plaatse zoveel tijd en aandacht opeisen dat op grond daarvan een redelijk belang om op het perceel te wonen aanwezig met worden geacht. De aanvrager moet dat aannemelijk maken.

In dit geval heeft de gemeente bij de weigering niet inzichtelijk gemaakt waarom niet aannemelijk is gemaakt dat de bedrijfswoning noodzakelijk is. Daarbij dient volgens de Afdeling het redelijk belang van de aanvrager om op het perceel te wonen, te worden betrokken. Dat andere maatregelen (personeel inhuren) mogelijk zijn doet niet af aan het belang. In dit geval was ook niet betrokken dat het om de vervanging van een bestaande bedrijfswoning ging en dat de beheerswerkzaamheden 60-70 uur per week beslaan.

De gemeente dient met inachtneming van de uitspraak een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen.

Huisvestingsverordening Amsterdam 2020

Op 28 mei jl. heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam de concept-Huisvestingsverordening Amsterdam 2020 vrijgegeven voor inspraak. Tot en met 14 juli jl. kon een inspraakreactie over de concept-Huisvestingsverordening worden ingediend.

Naar aanleiding van de ingekomen inspraakreacties heeft het college een zogenaamde Nota van beantwoording opgesteld. Voorts stelt het college naar aanleiding van de inspraakreacties een aantal wijzigingen voor. De concept-Huisvestingsverordening met de door het college voorgestelde wijzigingen is op 29 oktober jl. bekend gemaakt in verband met de behandeling in de gemeenteraad.

Op 20 november a.s. wordt de gewijzigde concept-Huisvestingsverordening behandeld in de raadscommissie Bouwen en Wonen. Op 27 november a.s. wordt de gewijzigde concept-Huisvestingsverordening behandeld in de gemeenteraad.

De Nota van beantwoording en de gewijzigde concept-Huisvestingsverordening vindt u via deze link:

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/2020-inspraak

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews