Nieuwsflits Omgevingsrecht januari en februari 2020

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 02 - 2020

 

Huisvestingsverordening 2016 en dus ook de Huisvestingsverordening 2020 deels onverbindend

Op 29 januari jl. oordeelde de Raad van State dat een deel van de oude Huisvestingsverordening 2016 van de gemeente Amsterdam in strijd is met de Huisvestingswet 2014 en daarom onverbindend is.

Het gaat om de zogenaamde meldplicht voor vakantieverhuur en de boetebepaling voor overtreding van de meldplicht. De Raad van State oordeelt dat met de meldplicht vrijstelling wordt verleend van het onttrekkingsverbod in de Huisvestingswet 2014, terwijl de wet die bevoegdheid niet aan de gemeenteraad geeft.

Ondanks het feit dat op 1 januari jl. de nieuwe Huisvestingsverordening 2020 in werking is getreden, geldt deze uitspraak ook voor die nieuwe verordening. Ook in die nieuwe verordening is immers geen vergunningplicht, maar een meldplicht voor vakantieverhuur opgenomen (zie artikel 3.1.2 lid 4 Hvv 2020). Op grond van de uitspraak van de Raad van State zijn de meldplicht en de boetebepaling inzake vakantieverhuur in de Huisvestingsverordening 2020 eveneens onverbindend.

Inmiddels heeft wethouder Ivens aangegeven dat circa € 400.000,- aan reeds opgelegde boetes niet zal worden ingevorderd omdat de meldplicht en de bijbehorende boetebepaling geen stand heeft gehouden.

Via deze link vindt u de betreffende uitspraak:

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@119674/201901695-1-a3/#highlight=huisvestingsverordening%20amsterdam

Rechtbank Amsterdam bepaalt voor de gemeente dat Spar City moet sluiten

Op 17 januari jl. heeft de rechtbank Amsterdam een verstrekkende uitspraak gedaan over de Spar City aan de Nieuwe Doelenstraat 55 in Amsterdam. In de uitspraak heeft de rechtbank B&W niet de gelegenheid gegeven een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen maar is bepaald dat het gebruik als minisupermarkt, to go-winkel, buurtwinkel of Spar city binnen één week na de datum van de uitspraak moet worden gestaakt door sluiting van de winkel.

B&W bleven na een eerder in bezwaar alsnog geweigerde vergunning, een ongegrond bezwaar tegen een later verleende omgevingsvergunning en een gegrond beroep volgens de uitspraak van de rechtbank van 8 oktober 2019 weigerachtig om het verzoek om handhaving van het nabij gelegen Hotel de l’Europe te honoreren. De rechtbank oordeelt dat B&W weliswaar naar de letter van de uitspraak van 8 oktober 2019 hebben gehandeld, maar niet naar de kennelijke strekking daarvan. De nieuwe beslissing op bezwaar -waarin opnieuw is geweigerd tot handhaving over te gaan – is dan ook onrechtmatig. Daarbij wijst de rechtbank op de beginselplicht tot handhaving. Reden waarom de rechtbank in deze uitspraak de beslissing op bezwaar vernietigt en bepaalt dat de uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit.

Via deze link vindt u de betreffende uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2020:198&showbutton=true&keyword=spar+city+amsterdam

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews