Wet Betaalbare Huur: Wat u moet weten

mr. J. (Jason) Bol

Omgevingsrecht

01 - 08 - 2024

 

Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur in werking getreden. Ondanks veel kritiek vanuit de vastgoedbranche is het voormalig Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, gelukt om deze wet door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. Hiermee is de veelbesproken “middenhuur” een feit geworden.

Belangrijkste Gevolgen van de Wet Betaalbare Huur

Aanpassing Woningwaarderingsstelsel Het Woningwaarderingsstelsel is gemoderniseerd en geldt nu voor alle huurwoningen tot en met 186 punten. Hierdoor vallen woningen in het middensegment nu ook onder de gereguleerde huur, met een maximale huurprijs vanaf 1 juli 2024.

Energielabels zijn belangrijker geworden; een hoog energielabel levert veel punten op, terwijl een laag energielabel zelfs minpunten kan geven.

Dwingend Woningwaarderingsstelsel Voor de invoering van de Wet Betaalbare Huur moest de huurder zelf de huurprijs laten toetsen bij de Huurcommissie. Nu is het verboden om woonruimte te verhuren voor een hogere huurprijs dan de maximale huurprijs volgens het Woningwaarderingsstelsel, tenzij het gaat om woonruimte in de vrije sector (187 punten of meer).

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 verhuurders dwingen om de huurprijs te verlagen naar de maximaal toegestane huurprijs en boetes opleggen aan verhuurders die een te hoge huurprijs hanteren. Verhuurders moeten vanaf 1 januari 2025 bij elke nieuwe huurovereenkomst een puntentelling van de woning toevoegen.

Gevolgen voor Bestaande Huurovereenkomsten

De Wet Betaalbare Huur heeft ook invloed op bestaande huurovereenkomsten die voor 1 juli 2024 zijn aangegaan. Drie situaties worden onderscheiden:

  1. Niet-geliberaliseerde huur: Huurders kunnen een voorstel doen om de huurprijs per direct te wijzigen volgens het nieuwe Woningwaarderingsstelsel, zonder terugwerkende kracht.
  2. Huurprijs boven liberalisatiegrens maar minder dan 144 punten: Verhuurders moeten vanaf 1 juli 2025 de huurprijs verlagen naar het niveau dat overeenkomt met de nieuwe puntentelling. Als de huurprijs op 1 juli 2024 lager was dan € 879,66 per maand, geldt deze verplichting al per 1 januari 2025.
  3. Huurprijs boven liberalisatiegrens en ten minste 144 punten: De Wet Betaalbare Huur is niet van toepassing en de overeengekomen huurprijs blijft gelden.

Bij tijdelijke huurovereenkomsten aangegaan voor 1 juli 2024 en een woning met ten minste 144 punten (maar minder dan 187 punten), kan het raadzaam zijn om de huurovereenkomst te laten doorlopen om vast te blijven aan de regels van vóór 1 juli 2024.

Evaluatie na één jaar

De Wet Betaalbare Huur zal na één jaar geëvalueerd worden om te bepalen of aanpassingen nodig zijn.

Voor vragen over de Wet Betaalbare Huur kunt u contact opnemen met onze advocaten van de sectie Vastgoed: Michel Sarfaty, Thomas Hovers, Nicolet Don en Jason Bol.

Cliënten reviews