Nieuwsflits Omgevingsrecht september 2019

mr. F. (Femke) van der Heijden

Geen onderdeel van een categorie

02 - 09 - 2019

 

Warmtepompen aan de achtergevel van een woning

Op 9 september jl. heeft de rechtbank Amsterdam een besluit van de gemeente Amsterdam geschorst waarin handhavend werd opgetreden tegen het zonder omgevingsvergunning plaatsen van twee warmtepompen aan de achtergevel van een woning.

De rechtbank oordeelt dat onvoldoende door de gemeente is onderzocht of inpandige plaatsing een alternatief is. Volgens de verzoeker is dat niet het geval omdat het afbreuk zou doen aan de werking van het zogenaamde box-in-box systeem in de woning.

Voorts heeft de gemeente onvoldoende onderzocht in hoeverre het geluid te reduceren is, terwijl verzoeker had toegezegd bereid en in staat te zijn het geluid te reduceren.

Tot slot had de gemeente onvoldoende onderzocht of legalisatie mogelijk was, ook al was er op dat moment geen legaliserende aanvraag ingediend. Daarbij overweegt de rechtbank dat het in geval van een ambtshalve genomen belastend besluit gaat om zaken die door de gemeente onderzocht zouden moeten worden.

We zullen moeten afwachten hoe de nog te nemen beslissing op bezwaar zal luiden.

Via deze link vindt u de uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:6640&showbutton=true&keyword=ecli%3anl%3arbams%3a2019%3a6640

Gemeente mag eigenaresse dwingen felgroen geschilderde woning in een andere kleur te schilderen

Op 24 september jl. heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld over een last onder bestuursdwang die de plicht behelst een woning in een andere kleur te schilderen. Volgens de rechtbank heeft de gemeente op goede gronden de last kunnen opleggen en kan de last in stand blijven.

In het betreffende geval was na een melding van een derde-belanghebbende geconstateerd dat een eigenaresse haar woning fel lichtgroen had geschilderd. De gemeente vroeg de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit het uiterlijk van de woning te beoordelen. Nadat die commissie negatief adviseerde, verzocht de gemeente de eigenaresse de woning in een andere kleur te schilderen. Toen de woning vier maanden later nog steeds niet in een andere kleur was geschilderd, heeft voormelde commissie uitvoeriger beoordeeld of het uiterlijk van de woning voldeed aan de welstandscriteria. De commissie kwam opnieuw tot de conclusie dat sprake was van een welstandsexces. Vervolgens heeft de gemeente de in beroep bestreden last onder bestuursdwang opgelegd. In de procedure heeft de eigenaresse een tegenadvies van een andere deskundige op het gebied van welstand overgelegd.

De rechtbank oordeelt – onder meer na een bezoek aan de betreffende woning – dat:

  • het tegenadvies voldoende is weerlegd door de commissie;
  • het welstandsadvies van de commissie op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen en geen gebreken vertoont;
  • uit eigen waarneming is gebleken dat het groen op de gevel erg fel is en buitensporig afwijkt van de omgeving;
  • geen sprake is van opgewekt vertrouwen door een eerdere brief van de gemeente waarin was geoordeeld dat een groene kleur niet in ernstige mate in strijd was met de redelijke eisen van welstand, omdat het nu een andere, fellere tint groen betreft; en
  • de gemeente bevoegd was de last onder bestuursdwang op te leggen.

Via deze link vindt u de uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:6987&showbutton=true&keyword=ecli%3anl%3arbams%3a2019%3a6987

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews