Nieuwsflits Omgevingsrecht november en december 2022

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 12 - 2022

 

Tijdelijke stop publicatie en terinzagelegging ontwerpbesluiten Wet natuurbescherming

Op 2 december jl. is bekendgemaakt dat AERIUS Calculator en AERIUS Monitor op 26 januari 2023 worden geactualiseerd naar de versie 2022. In de actualisatie zullen ook de gevolgen van het “Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijnen vanwege aanwezige waarden” worden meegenomen.

De provincies hebben op 14 december jl. bekendgemaakt tot de actualisatie op 26 januari 2023 geen ontwerpbesluiten op grond van de Wet natuurbescherming meer te publiceren en ter inzage te leggen. Ontwerpbesluiten die tussen 14 december jl. en 23 januari 2023 worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd, zullen immers niet meer worden vastgesteld voor de actualisatie. Uitsluitend in specifieke gevallen kan hiervan worden afgeweken.

Ten overvloede wijs ik u er met betrekking tot stikstofdepositie op dat als gevolg van de Porthos-uitspraak ook de gevolgen voor de stikstofdepositie in de uitvoeringsfase moeten worden onderzocht.

Bij wijziging procedure van reguliere naar uitgebreide procedure mag ook de aanvraag worden gewijzigd

Het is standaardjurisprudentie dat de grondslag van een aanvraag niet verlaten mag worden en dat gedurende een voorbereidingsprocedure geen wijzigingen mogen worden doorgevoerd, tenzij het wijzigingen van ondergeschikte aard zijn.

In een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 30 november jl. komt de Afdeling tot een ander oordeel. Indien de voorbereidingsprocedure wijzigt van een reguliere procedure naar een uitgebreide procedure, dan mag de aanvraag tot de terinzagelegging van het ontwerpbesluit worden gewijzigd. De vraag of sprake is van een wijziging van ondergeschikte aard, is dan niet relevant.

In het betreffende geval was in eerste instantie een aanvraag geweigerd met de reguliere procedure. Na de herroeping van de weigering in bezwaar, was alsnog de uitgebreide procedure toegepast. In de bezwaarprocedure had de appellant het plan gewijzigd en verkleind. De gemeente was in de uitgebreide procedure voorbij gegaan aan het aangepaste plan en tot terinzagelegging van het oude plan overgegaan. De Afdeling acht dat onzorgvuldig, de gemeente heeft volgens de Afdeling ten onrechte niet op het gewijzigde plan beslist.

Indien alle woonvoorzieningen in een gebouw aanwezig zijn, is sprake van een woning

In een uitspraak van de rechtbank Gelderland van 24 november jl. komt de vraag aan de orde hoe wordt bepaald of sprake is van een woning. Indien in een gebouw alle functies aanwezig zijn die nodig zijn in een woning, dan is sprake van een woning. Daarbij moet worden gedacht aan voorzieningen zoals: een volledige keuken, een badkamer, doucheruimte, meerdere aparte kamers en een balkon met openslaande deuren.

Omdat door alle voorzieningen sprake was van een woning en het aantal woningen niet mag toenemen op grond van de regels voor het vergunningvrij bouwen in bijlage II bij het Bor, kon het in afwijking van een verleende vergunning gebouwde niet als een vergunningvrije bouwactiviteiten worden aangemerkt. Er was dus een vergunning nodig voor het bouwen in afwijking van de verleende vergunning en de gemeente kon daartegen handhavend optreden.

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan verneem ik die graag.

Dit is de laatste nieuwsflits van 2022. Via deze weg wens ik u fijne dagen en een goed en gezond 2023 toe!

Cliënten reviews