Nieuwsflits Omgevingsrecht mei 2020

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 05 - 2020

 

“Gebruiken” in artikel 4 onderdeel 9 van bijlage II bij het Bor moet ruim uitgelegd worden

Het is standaardjurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het “gebruiken” in de zin van artikel 2.1, lid 1, onder c van de Wabo ruim moet worden uitgelegd. Reeds sinds 26 oktober 2011 oordeelt de Afdeling dat “het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan” niet alleen betrekking heeft op het gebruiken van gronden en bouwwerken, maar ook op het bouwen en slopen van bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan.

Het lag voor de hand dat “gebruiken” in artikel 4 onderdeel 9 van bijlage II bij het Bor (de kruimelafwijking voor strijdig gebruik) ook ruim uitgelegd moest worden.

In de uitspraak van 13 mei jl. oordeelt de Afdeling expliciet dat “gebruiken” in artikel 4 onderdeel 9 van bijlage II bij het Bor op dezelfde manier moet worden uitgelegd als “gebruiken” in artikel 2.1, lid 1, onder c van de Wabo (ecli:nl:rvs:2020:1218).

Ook het bouwen en slopen in strijd met een bestemmingsplan valt dus onder de werking van artikel 4 onderdeel 9 van bijlage II bij het Bor, mits aan de in dat artikel opgenomen voorwaarden wordt voldaan uiteraard. Zo mogen bouwactiviteiten de bebouwde oppervlakte of het bouwvolume niet vergroten. Zie daarover mijn nieuwsflits van juli/augustus 2019.

Zie hieronder de link naar de uitspraak:

https://www.raadvanstate.nl/@121038/201905563-1-r4

Inwerkingtreding Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen uitgesteld tot 1 januari 2022

Op 1 april jl. maakte de Minister voor Milieu en Wonen bekend dat de Omgevingswet niet op 1 januari 2021 in werking zou treden. Tot een uitgestelde inwerkingtreding van de Omgevingswet werd mede vanwege het coronavirus besloten. In overleg met de bestuurlijke partners zou een voorstel voor een nieuwe inwerkingtredingsdatum volgen.

Omdat de beoogde inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zou aansluiten bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet, maakte de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 17 april jl. bekend dat ook de inwerkingtreding van de Wkb zou worden uitgesteld. Er bestaat immers een sterke onderlinge relatie tussen de twee wetten.

Op 20 mei jl. heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Eerste en Tweede kamer geïnformeerd dat het Rijk en de bestuurlijke partners (koepels van gemeenten, provincies en waterschappen) overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet: 1 januari 2022.

Het ontwerp van het Koninklijk Besluit met de nieuwe inwerkingtredingsdatum wordt na de zomer in procedure gebracht.

Gelet op de samenhang tussen de Omgevingswet en de Wkb zal ook de Wkb op 1 januari 2022 in werking treden.

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews