Ben je als indiener van een aanvraag altijd belanghebbende?
In de uitspraak van 15 augustus jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nogmaals de nieuwe lijn bevestigd met betrekking tot het zijn van belanghebbende bij een aanvraag.
Degene die verzoekt om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk wordt volgens vaste rechtspraak verondersteld belanghebbende te zijn bij een beslissing op het door hem ingediende verzoek (de aanvraag). Tot medio 2017 was dat anders indien aannemelijk was dat het bouwplan NIMMER kon worden verwezenlijkt.
Sinds de uitspraak van de Afdeling van 26 juli 2017 is een verzoeker om een omgevingsvergunning geen belanghebbende indien aannemelijk wordt gemaakt dat het bouwplan NIET kan worden verwezenlijkt.
Die situatie doet zich in de uitspraak van 15 augustus jl. volgens de Afdeling voor, omdat de aanvrager de bouw van een balkon heeft aangevraagd bij een appartement waar hij geen eigenaar van is en de aanvrager geen toestemming van de eigenaar van het appartement heeft om het balkon te realiseren.
U kunt de uitspraak via deze link vinden:
Wijziging Huisvestingsverordening Amsterdam 2016
De gemeenteraad van Amsterdam is voornemens de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 per 1 januari 2019 weer te wijzigen. Een van de wijzigingen betreft het inkorten van de vakantieverhuurperiode van 60 naar 30 dagen.
Van 23 juli jl. tot en met 28 september a.s. liggen de ontwerpwijzigingen ter inzage en kan daarover schriftelijk worden ingesproken. Via onderstaande link vindt u meer informatie over de voorgenomen wijzigingen en de wijze van inspraak:
Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.