Nieuwsflits Omgevingsrecht juli/augustus 2016

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

10 - 08 - 2016

 

Reactie wethouder gemeente Den Haag inzake pilot private kwaliteitsborging

Op 16 augustus jl. kwam de NOS met een nieuwsbericht over een experiment met particulier toezicht in de bouw van de gemeente Den Haag (de zogenaamde pilot kwaliteitsborging van nieuwbouwwoningen). In de pilot wordt vooruitgelopen op de nieuwe Wet kwaliteitsborging in de bouw en wordt niet door de gemeente maar door private partijen toezicht gehouden op de bouw van 437 woningen. Volgens het nieuwsbericht zou de gemeente “onvoldoende in beeld” hebben of ingebruikname van de inmiddels 141 opgeleverde woningen verantwoord is. Zie voor het volledige nieuwsbericht van de NOS de link onderaan dit bericht.

Bij brief van 23 augustus jl. heeft de wethouder SWDC van de gemeente Den Haag, de heer Wijsmuller, op de berichtgeving over de pilot gereageerd. Uit de brief blijkt dat de gemeente Den Haag in 2010 al de pilot Extern Bouwtoezicht heeft uitgevoerd en dat de gemeente sinds 2014 mee doet aan het experiment Private Kwaliteitsborging Garantiewoningen. De wethouder erkent in de brief dat de gemeente in de pilot formeel geen rol in het toezicht op de bouwkwaliteit heeft, maar geeft tevens aan dat ervoor is gekozen via schaduwtoezicht deze nieuwe werkwijze te monitoren. Volgens de wethouder blijft de positie van eigenaar-bewoners dan ook gelijk ten opzichte van het huidige, gemeentelijke toezicht. In de brief wordt erkend dat uit het uitgelekte ambtelijk werkdocument van medio juli 2016 over de ervaringen van de eerste anderhalf jaar blijkt dat het kwaliteitssysteem op dit moment nog niet voldoet, dat bij bepaalde projecten is geconstateerd dat de projecten op sommige punten niet voldoen aan het Bouwbesluit en dat van veel projecten nog geen opleverdossier en goedkeurende verklaring is ontvangen. Daar waar de veiligheid in het geding was, zou de gemeente al tijdens de bouw hebben ingegrepen. Volgens de wethouder zijn de opgeleverde woningen binnen de pilot qua veiligheid van dezelfde kwaliteit als andere nieuwbouwwoningen. Er zouden inmiddels 157 woningen zijn opgeleverd. Opvallend is dat uit de brief blijkt dat de bewoners van de betreffende woningen inderdaad nog niet waren geïnformeerd. De gemeente heeft besloten de bewoners vóór het weekend van 27/28 augustus jl. per brief te informeren. De wethouder sluit de brief af met de mededeling dat de ervaring in Den Haag leert dat de gebruikte instrumenten nog niet voldoende zijn om de private kwaliteitsborging in de bouw te garanderen en dat er in dat verband zorgen zijn over de invoeringsdatum van 1 januari 2018.

De brief van de wethouder SWDC van de gemeente Den Haag van 23 augustus jl. en het ambtelijk werkdocument met ervaringen van juli 2016 zijn vindbaar via de volgende link:

https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/overige_bestuurlijke_stukken/148805

Link naar NOS-bericht van 16 augustus 2016:

http://nos.nl/artikel/2126079-bewoners-mogelijk-ondeugdelijke-woningen-den-haag-weten-van-niets.html

Welstandscommissie moet afwijking van het bestemmingsplan respecteren

In de uitspraak van 20 juli jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State haar oordeel herhaald dat een welstandscommissie geen negatief welstandsadvies kan geven over een deel van het bouwplan, waarvoor het college bereid is van het geldende bestemmingsplan af te wijken. Ik fris even uw geheugen op.

Het is standaardjurisprudentie dat een welstandscommissie zich dient te richten naar de bouwmogelijkheden die het geldende bestemmingsplan biedt. In aanvulling daarop overweegt de Afdeling conform haar eerdere uitspraak van 23 september 2015 (ecli:nl:rvs:2015:2967) dat een welstandscommissie zich ook dient te richten naar een afwijking van het geldende bestemmingsplan waaraan het college planologische medewerking wenst te verlenen. De Afdeling overweegt in het aan de orde zijnde geval als volgt:

Gelet op de bereidheid van het college om voor de bouwhoogte omgevingsvergunning te verlenen met toepassing van de afwijkingsmogelijkheid in het bestemmingsplan, dient de bouwhoogte te worden gerespecteerd en kan daarin geen grond zijn gelegen voor een negatief welstandsadvies.”

Het wordt dan ook steeds lastiger om een bouwplan wegens strijd met de redelijke eisen van welstand aan te vechten.

Via deze link kunt u de volledige uitspraak lezen:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=88418&summary_only=&q=ecli%3Anl%3Arvs%3A2015%3A2967

Gemeente Amsterdam wenst afspraken te maken met Airbnb

Op 15 juli jl. werd bekend dat Airbnb geen gehoor geeft aan de wens van de gemeente Amsterdam om gegevens van verhuurders van Airbnb in te zien. Airbnb blijkt ter bescherming van privacy van de verhuurders slechts bereid de gegevens geanonimiseerd door te spelen. Verantwoordelijk wethouder Ivens toonde begrip voor het standpunt van Airbnb, maar wenst in zijn strijd om illegale hotels tegen te gaan tot concrete afspraken met Airbnb te komen.

Via deze link kunt u het artikel hierover op nu.nl lezen:

http://nu.nl/amsterdam/4293999/ivens-of-betere-afspraken-maken-met-airbnb-of-we-maken-geen-afspraken.html

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.

Cliënten reviews