Nieuwsflits Omgevingsrecht februari 2019

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 02 - 2019

 

Amsterdam neemt maatregelen tegen bouwwoede

Op 13 februari jl. heeft wethouder Van Doorninck (portefeuille Ruimtelijke Ordening) een persbericht uitgevaardigd waarin wordt aangekondigd dat de gemeente maatregelen neemt om overlast en negatieve gevolgen van het verbouwen van panden tegen te gaan.

Uit het persbericht blijkt dat vooral in de stadsdelen West en Zuid de overlast van de bouwdynamiek groot is. Het college van burgemeester en wethouders heeft samen met de stadsdelen West en Zuid een lijst met 18 mogelijke maatregelen opgesteld die nu nader wordt onderzocht. De maatregelen hebben blijkens het persbericht onder meer betrekking op het aanpassen van bestemmingsplannen, het aanpassen van het vergunningenbeleid en het verbeteren van communicatie richting omwonenden over bouwprojecten. Voorts zal een coördinator bouwdynamiek worden aangesteld die een schakel wordt tussen de verschillende projectteams in de stadsdelen.

Om de overlast in de openbare ruimte tegen te gaan wordt tevens onderzocht of hogere parkeertarieven voor bouwgerelateerde voertuigen kunnen worden vastgesteld.

Via deze link vindt u het persbericht:

https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/marieke-doorninck/persberichten/amsterdam-neemt

Geen omgevingsvergunning van rechtswege bij tijdig buiten behandeling gelaten aanvraag

Op 23 januari jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan over een al dan niet verleende omgevingsvergunning van rechtswege.

In de uitspraak was het volgende aan de orde. Nadat een aanvrager was verzocht de aanvraag aan te vullen, had het college na afloop van de beslistermijn van 8 weken de aanvraag buiten behandeling gelaten wegens het niet tijdig aanleveren van de verzochte aanvulling. De aanvrager stelde zich op het standpunt dat een omgevingsvergunning van rechtswege was ontstaan omdat de reguliere voorbereidingsprocedure op de aanvraag van toepassing was.

In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is geregeld volgens welke procedure – de uitgebreide of de reguliere voorbereidingsprocedure – een aanvraag voor een bepaalde activiteit wordt voorbereid. Zo is in de Wabo bepaald dat een aanvraag voor de activiteit “het gebruiken van gronden in strijd met het bestemmingsplan” volgens de reguliere voorbereidingsprocedure wordt voorbereid, terwijl een aanvraag voor de activiteit “het slopen, verstoren of verplaatsen of wijzigen van een beschermd monument” volgens de uitgebreide voorbereidingsprocedure wordt voorbereid. In de Wabo is tevens geregeld dat aanvragen die met de reguliere voorbereidingsprocedure worden voorbereid, van rechtswege zijn verleend indien niet tijdig een besluit op de aanvraag is genomen.

Blijkens de uitspraak van 23 januari jl. oordeelde de rechtbank in eerste aanleg dat niet alleen een vergunning voor de activiteit “het gebruiken van gronden in strijd met het bestemmingsplan” was aangevraagd, maar tevens een vergunning voor de activiteit “het slopen, verstoren of verplaatsen of wijzigen van een beschermd monument” was aangevraagd. In een dergelijk geval is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing en kan geen vergunning van rechtswege zijn verleend.

De Afdeling komt in hoger beroep tot een ander oordeel. Volgens de Afdeling had de aanvrager uitsluitend een aanvraag voor de activiteit “het gebruiken van gronden in strijd met het bestemmingsplan” ingediend, zodat de reguliere voorbereidingsprocedure op de aanvraag van toepassing was. Dat oordeel leidt in deze uitspraak echter niet tot een van rechtswege verleende vergunning. Het college had in de brief waarin om nadere stukken was verzocht, namelijk tevens de beslistermijn met 6 weken verlengd. Omdat het college binnen de verlengde beslistermijn een besluit op de aanvraag had genomen, was er geen vergunning van rechtswege verleend. Het betoog van de aanvrager dat een besluit tot buitenbehandelingstelling van een aanvraag niet kan verhinderen dat een vergunning van rechtswege wordt verleend, snijdt volgens de Afdeling geen hout. Ook een besluit tot buitenbehandelingstelling is volgens de Afdeling een besluit op de aanvraag en leidt niet tot een vergunning van rechtswege.

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83

Cliënten reviews