Nieuwsflits Omgevingsrecht mei en juni 2022

mr. F. (Femke) van der Heijden

Omgevingsrecht

02 - 06 - 2022

 

Nieuwe regel voor bestaande woningen in Bouwbesluit 2012 treedt op 1 juli a.s. in werking

Op 1 juli a.s. treedt weer een wijziging van de regels in het Bouwbesluit 2012 in werking. Ditmaal gaat het om de plicht om rookmelders in bestaande woningen te hebben.

Op grond van het nieuwe lid 6 van artikel 6.21 van het Bouwbesluit 2012 moeten rookmelders zijn aangebracht op iedere bouwlaag met een verblijfsruimte of met een ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woning. De rookmelders moeten voldoen aan EN 14604.

Iedere eigenaar/verhuurder van een woning dient hiervoor zorg te dragen voor 1 juli a.s.

Uitspraak studentenwoningen Amstelveen

Op 18 mei jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een interessante uitspraak gedaan over een bestemmingsplan van de gemeente Amstelveen. Het vastgestelde bestemmingsplan “Uilenstede – Kronenburg” maakte een transformatie van kantoren naar een studentencampus met onder meer 2.500 nieuwe studentenwoningen mogelijk.

Het plangebied is gelegen in het zogenaamd beperkingengebied LIB-4 op grond van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB). Binnen dat beperkingengebied is het verboden nieuwe woningen te realiseren vanwege de geluidbelasting van Schiphol. Van het verbod kan worden afgeweken indien een verklaring van geen bezwaar door de minister van Infrastructuur en Waterstaat op grond van de Wet luchtvaart wordt verkregen.

De minister weigerde eerder een verklaring van geen bezwaar te verlenen voor het plan. Per 1 januari 2018 is het verbod in het LIB gewijzigd waardoor vijf uitzonderingen op het verbod in het LIB zijn opgenomen. De raad van Amstelveen stelde zich bij de vaststelling van het bestemmingsplan op het standpunt dat het plan onder een van de uitzonderingen viel. De minister was het daar niet mee eens en stelde beroep in tegen het bestemmingsplan.

De Afdeling is het met de minister eens dat de wijziging van het LIB niet tot gevolg heeft dat het plan zonder verklaring van geen bezwaar van de minister kan worden mogelijk gemaakt. De uitzondering geldt volgens de Afdeling alleen voor kleinschalige projecten en niet voor een grootschalig woningbouwproject met 2.500 nieuwe studentenwoningen. Omdat de benodigde verklaring van geen bezwaar niet is verleend, is het bestemmingsplan voor wat betreft het onderdeel dat de studentencampus mogelijk maakt, vernietigd.

In het LIB is ook bepaald dat gebouwen kunnen worden herbouwd of vervangen door gebouwen “van gelijke aard en schaal”. De raad van Amstelveen wees er in dat verband op dat een voormalig onderwijsgebouw mocht worden getransformeerd tot woningen. Dat volgt de Afdeling niet: een onderwijsfunctie is niet gelijk aan een woonfunctie. Voorts  is in het plangebied een woonzorgcentrum met 250 woningen gesloopt. De Afdeling oordeelt dat met het toestaan van 950 studentenwoningen en 550 kamers op het bouwvlak van het voormalige woonzorgcentrum niet wordt voldaan aan de eis van “herbouw van gelijke schaal”.

De gemeente Amstelveen zal aan de hand van de uitspraak moeten bepalen of de studentenwoningen op een andere locatie mogelijk moeten worden gemaakt ofwel gebruik wordt gemaakt van herbouw voor kleinschalige projecten.

Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.

Cliënten reviews