Omgevingswet opnieuw uitgesteld
Op 26 januari jl. is bekend geworden dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw wordt uitgesteld. De Omgevingswet zou op 1 juli 2023 in werking treden, maar de inwerkingtreding wordt voor de vijfde keer uitgesteld.
De verwachting is dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking zal treden.
Op hoeveel afstand van een vergund plan is een omwonende nog belanghebbende
Op 23 januari jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak zich gebogen over de vraag of omwonenden die op circa 260-525 meter afstand van een vergund plan wonen belanghebbend zijn en dus bezwaar mogen maken dan wel (hoger) beroep mogen instellen. De Afdeling beantwoordt die vraag ontkennend.
Wat was er aan de hand. De gemeente Apeldoorn had een omgevingsvergunning verleend voor het veranderen van een gebouw in zelfstandige wooneenheden voor asielzoekers. Diverse omwonenden ageren tegen de verleende vergunning. Zij wonen op een afstand van respectievelijk 260, 270, 500 en 525 meter van het perceel waarop het vergunde plan wordt gerealiseerd.
In bezwaar heeft de gemeente alle omwonenden niet-ontvankelijk geacht vanwege de afstand. De rechtbank oordeelde daar anders over en achtte de omwonenden wel ontvankelijk, omdat hun woonadressen op de looproute van asielzoekers naar voorzieningen (zoals winkel, snackbars en scholen) liggen.
Er wordt hogere beroep aangetekend en de Afdeling buigt zich over de kwestie. De Afdeling herhaalt in de uitspraak de standaardoverweging dat alleen degene die rechtsreeks feitelijke gevolgen ondervindt van een activiteit die in een besluit wordt toegestaan, belanghebbende is. Daarbij dient het te gaan om “gevolgen van enige betekenis”.
In dit specifieke geval hebben de omwonenden volgens de Afdeling geen persoonlijk belang bij het vergunde plan. De Afdeling is van mening dat de afstand groot is en dat er andere looproutes zijn, waardoor niet aannemelijk is dat de toename van voetgangers ten gevolge van vergunningverlening gevolgen van enige betekenis zullen hebben ter plaatse van de woningen van de omwonenden. Met betrekking tot het argument van de omwonenden dat mogelijk sprake zal zijn van overlast in de zin van criminaliteit langs de looproute, oordeelt de Afdeling dat vergunningverlening uiteraard geen toestemming omvat voor het verrichten van handelingen die tot dergelijke overlast leiden.
De omwonenden trekken dus aan het kortste eind.
Het betreft een uitspraak van de voorzieningenrechter, maar er is kortgesloten en direct uitspraak in hoger beroep gedaan.
Indien u naar aanleiding van deze nieuwsflits of anderszins vragen en/of opmerkingen heeft, dan kunt u zich wenden tot mr. Femke van der Heijden op telefoonnummer 020 – 305 83 83.